Chiva

Chiva

maandag 2 februari 2015

Het laatste woord.

Colombia heeft te kampen met een imago probleem.
Tijdens gesprekken met vrienden en familie kwam het voornemen om naar Colombia te reizen ter sprake. Verbazing alom voor deze onbekende bestemming.  Huh? Wat ga je daar zoeken? En is het daar wel veilig? We associëren Colombia nog altijd met terreur, drugskartels, kidnappings en geweld.
Dit wordt nog in de hand gewerkt door op sensatie beluste TV programma's waardoor het beeld van een land totaal vertekend wordt.
Colombia heeft te kampen met een imagoprobleem, wat ontzettend jammer is. Het land heeft de reizigers enorm veel te bieden.

Geslaagde ontdekking.
De nieuwsgierigheid was geprikkeld om dit land als bestemming te kiezen.  Dat het een meer dan geslaagde ontdekking was kunnen we maar enkel bevestigen. Sedert meer dan 10 jaren is de situatie genormaliseerd. De overheid, samen met de ganse bevolking, politie, militairen, gidsen, hotelpersoneel, doen er werkelijk alles aan om de mensen een veilig gevoel te geven.

'The only risk is wanting to stay
In amper twee decennia positioneerde Colombia zich bij de hoogste regionen van bevoorrechte reizigersbestemmingen, en met recht.
Dit is nu hun slogan: 
'Het enige gevaar is dat je hier zult willen blijven'. Dit geeft exact weer hoe het er actueel aan toe gaat in Colombia.
Reisbegeleiding.
Tijdens de ganse reis werden we perfect begeleid door de reisbegeleidster Michou. Met haar perfecte kennis van het Spaans werden alle vragen en vertalingen vlot beantwoord. Met haar enorme ervaring bij het begeleiden van rondreizen werd alles vlot geregeld. Een topper op gebied van reisbegeleiding. Dat de rondreis zo vlot verlopen is, is in grote mate te danken aan de organisatie onderweg. Bij de minste opmerking werd het nodige gedaan om een oplossing aan te bieden. Dit vooral de personen met een aangepast dieet (diabetes). Een meerwaarde bij het begeleiden van rondreizen.
Hygiëne
De hotels, restaurants en bars in Colombia staan op een hoog niveau op gebied van hygiëne. Niemand heeft ook maar zich onpasselijk gevoeld.

Drinkwater.
In de autobus tijdens het rondreizen werden er flesjes drinkwater ter beschikking gesteld. Bijgevolg geen probleem voor het drinken van water.

Veiligheid.
Het is maar zo veilig als men zelf wilt. In de grote steden moet men wel extra alert zijn. In sommige buurten in Antwerpen voel ik me meer onveilig. In het Centraal Station te Antwerpen werd ooit eens getracht om onze koffer te stelen! En in Brussel-Zuid (Frankrijkstraat-Rue France) ben ik al eens fysiek aangevallen geweest. Als men de terreurdreiging in België, Europa en elders volgt, beseft men dat het overal kan gebeuren. De veiligheidsrisico's lijken in Colombia niet groter dan bij ons. De Colombianen zelf zijn zich bewust van het belang van een samenleving zonder rellen of aanslagen.

Verkopers
Men wordt op geen enkel ogenblik lastig gevallen  noch aangeklampt door hardnekkig opdringerige verkopers. In Colombia heeft men geen Egyptische, Afrikaanse of toestanden zoals op Java, waarbij je het leven door de verkopers zuur of onmogelijk gemaakt wordt. Het is een plezier om langs de winkeltjes te wandelen en overal gerust gelaten te worden.
Wi-fi
Colombia heeft ook een stap gezet in de digitale wereld. Al de hotels, en ook restaurants en bars bieden (gratis) wifi aan.
Zelfs op de autobus kon met mails raadplegen, internet lezen, postkaarten versturen, You-Tube filmpjes bekijken. Wanneer kan men dat thuis in België?

Weder
Hadden we meeval? Feit is dat we op 15 dagen geen regen hebben gehad. Och ja, in Bogota heeft het een uurtje geregend. Uitgerekend op het tijdstip dat we binnen ergens rondliepen. Steeds een mooie blauwe lucht. De temperatuur in Colombia was steeds rond de 30°C. In het hoger gelegen gedeelte rond Bogota zakte de temperatuur tot een aangename 20° of hoger.

Verborgen kosten.
Colombia heft geen verborgen kosten, zoals inkomtaks (Turkije) of vertrektaks (Tunesië), ook geen visumtaksen (vele landen) of ESTA (USA) toelatingskosten. Men ziet je graag komen, wel minder graag vertrekken, maar wel dankbaar dat je er geweest bent.

Lezen van een/deze blog.
Voor diegenen die niet vertrouwd zijn met het lezen van een blog volgende informatie:
Er zijn op een pagina verschillende berichten getoond, afhankelijk van het platform waarmee je werkt. (PC, tablet, smartphone, iPad,...)
Om de volgende (oudere) berichten te lezen, moet men rechts onderaan, op het einde van een pagina , klikken op:  "Oudere berichten." 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten