Chiva

Chiva

donderdag 15 januari 2015

Dag 7: San Agustin -> Tierradentro

San Agustin - Herinneringen aan een raadselachtig volk.
We beginnen de dag zoals de vorige dagen. Wekken om 06.30, ontbijt om 07.00 uur en vertrek stipt om 08.00 uur.
Hotel te San Agustin.
Iedereen optimistisch, het weder is eentonig: steeds een aangename temperatuur, van bij de start boven de 20°, regen: wat is dat? Zou het hier wel regenen? Dat kan niet anders met al dat groen, bossen en wouden. Wij blijven er tot nu toe van gespaard.
San Agustin om 07.30 voor het hotel.
Programma voor donderdag, onze 7de dag.
  • Archeologische site van San Agustin.
  • Verplaatsing richting Noord naar Tierradentro.
Archeologische site van San Agustin..
Het archeologisch park van San Agustin, ligt op 2 km van het stadje. We zijn er dan ook na een kleine 15 min. Sedert 1995 is dit park uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Enkele duizenden jaren geleden werd deze plaats bewoond door mensen die hun dagen wisten te vullen door met hamer en beitel rotsen om te toveren in beeltenissen van mens en dier, of van een combinatie van beide. Vijfduizend jaar geleden woonden hier meerdere stammen in de aangrenzende valleien. Ter hoogte van San Agustin kwamen zij samen om handel te drijven en hun doden te begraven.
Beelden te San Agustin.
Beestje dat in de bomen rondloopt. Ken de naam niet.
Sedert 1935 is men begonnen met de uitbouw van het park. Het is het grootste park rond San Agustin. De beelden in dit park zijn bij de grootsten en meest gedetailleerde te vinden in deze streek. We vinden hier reuze beelden en soms maakt men de vergelijking met het Paaseiland.
Archeologisch park San Agustin.
Mesitas: het park bevat 4 Mesitas, A, B, C, D. Hiervan bezoeken we achtereenvolgens A, C en B. Het zijn voornamelijk graftombes opgesmukt met grote beelden. De beelden zijn heel indrukwekkend en goed geconserveerd. In Mesita B vinden we het grote beeld dat de mythologie van de slang uitbeeld.
Groepsfoto met enkele knappe bewakers.
Fuente de Lavaplatas. Hier zien we een aantal beelden gesculpeerd in de bedding van de bron.
Museum. Als afsluiter is er nog een museum waar kleinere voorwerpen tentoongesteld worden.
Rond 11.45 uur krijgen we een Pasaporte met enkele stempels als herinnering aan deze archeologische site.Bij de middaglunch, nemen we een smakelijke steak met frieten om tegen 13.15 te vertrekken voor een lange rit van 7 uur naar Tierradentro. Ondertussen is de temperatuur buiten opgelopen tot 35°.
Tussen 2 parkwachters.
Drie knappe gasten.
San Agustin naar Tierradentro.
De lokale organisatoren kennen hun land. We krijgen een extra chauffeur, Oscar. We vertrekken om 13.15 uur naar onze volgende logeerplaats: Tierradentro. 
Tierradentro wordt vermeld als Nationaal Park. In de Bradt gids wordt er ook melding van gemaakt. Verder wordt het op weinige kaarten aangegeven. Weinig tot geen aanduidingen langs de weg die er naar toe zou kunnen leiden. In een gespecialiseerde gids zoals de Lonely Planet kan men er ook iets over vinden.

Het traject 2 verschillende gedeelten. Van San Agustin tot La Plata. Dit gedeelte loopt aanvankelijk door de vallei, maar na een 50 km begint het echte wondermooi gedeelte. We stijgen tot 1600 m, maar over een zeer bochtenrijk traject in de Cordillero met schitterende vergezichten. Even een paniek als blijkt dat een zwaar konvooi de weg verspert met een gebroken as. Met veel geduld en met behulp van enkele assistenten lukt het de chauffeur om onze bus er voorbij te krijgen. In La Plata is er een korte stop om de chauffeurs even de gelegenheid te geven hun adrenaline te laten zakken.
Kerk te La Plata.
Reizen is steeds een avontuur. Van La Plata naar Tierradentro.
Wat daarna volgt is een exclusiviteit van onze organisatie. De weg is niet geasfalteerd en vol met keien, putten, wegversmallingen. Een traject van ongeziene moeilijkheid. Komt er nog bij dat de duisternis is ingevallen. Korte bochten, bomen links en rechts, geen bewoning. Enkel elke paar km een huisje, ttz veredeld hutje.

Lily beschrijft deze route.
Onze deelnemers waren zo opgetogen over dit traject en de kundigheid van de chauffeurs dat Lily het moet verwoorden om aan haar enthousiasme een uitweg te ventileren. Zij beschrijft het als volgt.
In Colombia is men blijkbaar (ook) OVERAL aan de weg aan 't timmeren... maar de weg van La Plata naar Tierradentro is niet het topje maar wel de hele ijsberg... En dan nog “by night”. Chapeau voor onze chauffeur. Tot zover de gemeende emotie van Lily.

Traject San Augustin – Tierradente.
Afstand:            208 km.
Vertrokken:     13.15 uur
Aankomst:      20.00 uur
Tijd:               6 hr 45 min.
Hoogtemeters: 3.335 m.
Niveau boven zeeniveau in Tierradente: 1.469 m.

Tierradentro.
We logeren in Albergue El Refugio. Ongelooflijk, op bijna 2 uur van het laatste stadje die naam waardig, en midden in het binnenland is er een lodge gebouwd waar het comfortabel is om te overnachten.
Na aankomst, onmiddellijk verdeling van de kamers gevolgd door het diner. Steak met frietten. Ze weten klaarblijkelijk dat onze nationale schotel steak met frieten is. Ze dienen het dan ook 2 x per dag op.
Route: San Agustin - Tierradentro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten