Chiva

Chiva

woensdag 14 januari 2015

Dag 6: San Augustin

Programma van woensdag dag 6.
  • Kloof van de Rio Magdalena
  • Archeologische site Alto de los Idolos
  • Archeologische site van Alto de las Piedras
  • Suikerriet bedrijf
  • Mirador del Magdalena
  • Waterval Salto del Mortino
  • San Augustin
Hostal Anacaona.
We logeren 2 nachten in het Hostal Anacaonda. De naam Anacaonda betekent: iemand die tegen de Spanjaarden is.
Hostal Anacaonda nabij San Augustin.
Estrecho del Rio Magdalena.
Na het ontbijt om 07.00 uur, zijn we vertrokken stipt om 08.00 uur. Naar de spectaculaire kloof waar de Rio Magdalena zich door slingert, de Estrecho del Magdalena. De Rio Magdalena stroomt van zuid naar noord door Colombia met een lengte van 1.750 km. Deze rivier mondt uit in Barranquila in de Caribische zee waar ze 1,1 km breed is. 
Aan de kloof van de Rio Magdalena.
Deze rivier was van groot belang voor de oorspronkelijke bewoners. Vele mensen vestigden zich dan ook nabij de Rio Magdalena. Het is ook de scheiding tussen de Codillero Central en de Cordillero Occidental. Er werd goud gezocht en gevonden hetgeen verklaard dat het populair was om er zich te vestigen.
HOBO groep aan de kloof  van de Rio Magdalena.
Chiva.
We rijden naar de kloof van de Rio Magdalena in het traditionele transportmiddel van Colombia: de chiva. We zijn met 15, en zitten er tamelijk comfortabel in. De locale bevolking kruipt er tot 25 personen in.
Met 15 voor en op de bus. Ze gaan er allen in.
Wij voor de chiva.
Chiva
Archeologische site Alto de los Idolos.
In het dorpje Isnos bevind zich de zeer goed onderhouden site Alto de los Idolos. Er zijn een aantal zeer goed bewaarde graftombes met origineel schilderwerk. Al hetgeen de vroegere bewoners zagen werd weergegeven in beelden. 
Beelden van de archeologische site.
In 1913 is men onder de leiding van een Duitse prof begonnen met deze archeologische opgravingen. Het domein is tamelijk groot zodat we er een kleine 2 uur rondwandelen. De middaglunch begon met een stevige soep, gevolgd door de hoofdschotel met rijst en fritjes.

Archeologische site Alto de las Piedras.
Na onze stevige lunch bezoeken we een volgende kleinere site, de Alto de las Piedras. Vele beelden en graftombes bevinden zich tussen het schitterende Colombiaanse massief. 
Krokodil.
Aandachtige luisteraars bij de uitleg van de gids.
Er bevinden zich 19 archeologische sites in de buurt en in totaal zullen we er 200 beelden kunnen bewonderen. Na 3 kwartier hebben we het dan ook gezien, zodat we om 15.15 deze site verlaten.

Suikerrietproductiebedrijfje
Op de route naar de volgende site hebben we de gelegenheid om bij een lokale producent het productieproces van suikerriet te volgen.
Hier wordt het sap uit het riet geperst.

Bezoek bedrijfje verwerking suikerriet.
We treffen een kleine werkplaats aan, waar uit cana, suikerriet, suiker wordt gehaald. Het riet wordt gemangeld en vervolgens uit een sop met een bijgevoegd katalisator in verschillende vaten met steeds oplopende temperatuur verhit totdat in het laatste vat het water volledig verdampt en enkel gelige suiker, of 'panela' overblijft. Deze wordt in blokken gegoten en gesneden en zodoende op de markt gebracht.Aan de machine waar het riet geplet wordt.
Hier zijn we in het bedrijfje dat suikerriet produceert.
In het suikerrietbedrijf.
Mirador de Magdalena.
Onze chauffeur bracht ons naar een spectaculaire mirador, uitzichtpunt. De Rio Magdalena slingert zich tussen de 2 cordilleros. Op het uitzichtpunt heeft men op een hoogte van 1000 meter boven de rivier een weergaloos uitzicht over deze rivier. Men heeft er boven deze ravijn, een soort canyon, een constructie gebouwd waardoor men als het ware boven deze kloof een fantastisch uitzicht heeft.
Op de constructie van de mirador, 1000 meter boven de rio Magdalena.
Op de constructie van de mirador, 1000 meter boven de rio Magdalena.
Waterval.
Iets verder heeft men nog een waterval van ongeveer 800 meter: de Salto del Mortino.
Links bemerkt men een waterval(letje)
San Augustin
Als laatste onderdeel van deze dag nog een bezoekje van 3 kwartier aan San Augustin. Dit stadje ligt in een bergachtige regio aan de oorsprong van de rio Magdalena. 
Om 18.20 bereiken we dan ons hotel. Heuvelopwaarts gelegen, op 2 km van het dorpje San Agustin.
Erg rustige ligging met mooi uitzicht. Prachtig koloniaal huis met een mooie grote tuin vol met bloemen. de kamers zijn ruim, smaakvol ingericht in Colombiaanse stijl.
Hostal Anacaonda nabij San Agustin.
Autobuschauffeur Walter, Reisbegeleidster Michou en de lokale gids Armando.
Route rond San Agustin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten