Chiva

Chiva

maandag 12 januari 2015

Dag 4 Armenia -> Popayan

Drie koningen.
In Colombia wordt er vandaag het feest van 3 koningen gevierd. Dat wordt hier als een feestdag gevierd en ook het einde van een verlofperiode. Tijdens onze rit waren we getuige van een spectaculaire demonstratie van de politie, uw vriend.
Voor het vertrek om 07.00 uur vanuit het hotel te Armenia.
Naar Buga en Popayan.
We verlaten het departement Quindio, en zullen naar Popayan verder reizen. Het wordt dus een verdere exploratie van Colombia met 3 nieuwe departementen.
We vertrekken in de vroege ochtend om 07.15. Onze lokale gids van de eerste dagen zien we niet meer terug. De nieuwe lokale gids, Armando, zal ons verder begeleiden. Tevens een state-of-the-art bus, uitgerust met 4G, en WiFi.
Onze bus van vandaag heeft dit alles aan boord.
Weder
Iets over het weder: schitterende blauwe lucht met een aangename 25 graden. Zeer aangenaam, niet te warm. We rijden op een hoogte van ongeveer 1.200 m. We dalen geleidelijk af. Het wordt dus geleidelijk warmer als we over de grote Pan American highway van noord naar zuid rijden.

Politiebewaking.
Op de snelweg werden we vergast op een demonstratie van de politie. Met een helikopter werd er langs de snelweg getoond dat het ernst is met de veiligheid van de bevolking en de toeristen. 
Politiehelikopter wenst de toeristen een veilige rit.
Indrukwekkende machtsontplooing dat ons een veilig gevoel geeft. Omdat er vele reizigers onderweg zijn bij het einde van hun verlofperiode geeft de politie ons een geruststellend gevoel. De politie uw vriend wordt hier wel ernstig genomen. Met een helikopter die langs de snelweg landt wil de politie aantonen dat ze aanwezig is voor de mensen. En doordat er vele mensen onderweg zijn op het einde van de vacantie willen ze hun aanwezigheid aantonen.
Politie per helikopter. 
Politie, uw vriend.
Bugo
Na een 3 uur rijden via de PanAmerican highway komen we in Buga, voluit Guadelajara de Buga, wegens de nabijgelegen rivier, de Guadelajara. Buga is een oud koloniaal stadje gesticht in 1555. Nu is het een middelgrote stad van 115.000 inwoners. Het stadje wordt vooral bekend door de Basilica de Senor de los Milagros. De basiliek domineert de stad en er is enorm veel volk om de openluchtmis bij te wonen. Er komen jaarlijks 3 miljoen bedevaarders het kruisbeeld bezoeken. 
Buga, in de Basiliek Senor de los Milagros.
Het zogenaamde mirakel betreft een kruisbeeld in de rivier gevonden dat steeds groeide. 
Buga, de plein voor de basiliek.
Rond 10.45 rijden we dan verder door de vallei met veel suikerrietvelden. Het is nog een lange rit tot Popoyan. Dus even een stop om een lichte snack te eten langs de PanAmerica highway van 11.15 tot 12.15. De politie stond er met hun helikopter. Even in de cockpit gestapt voor een fotosessie. De politie uw vriend!
Even in de helikopter met de politie.
Aan het stuur van een helikopter.

Met zulke reisbegeleidster, Michou, kunnen we zelfs met de helikopter Colombia rondvliegen.
Wifi
Vele bussen zijn uitgerust met wifi. De onze dus ook. We kunnen dus op de bus internetten, mails lezen, skypen, postkaarten versturen, radio1 beluisteren, de kranten lezen, enz.

Vrachtwagens
Kenmerkend zijn de tren canero, vrachtwagens die vier tot acht aanhangwagens trekken, geladen met suikerriet dat naar het Colombiaanse Tienen vervoerd wordt. Uiteraard hebben deze indrukwekkende konvooien lange rechte banen voor nodig, en die zijn hier voorradig.

Parcours.
We rijden op een hoogte van 1.000 meter. De laatste 70 km stijgen we naar een hoogte van 1.800 meter.

Popoyan.

Om 15.00 uur zijn we na 350 km aangekomen in Popayan. De bijnaam van Popayán is 'de witte stad'. Dit is niet moeilijk te verklaren, de stad is bezaaid met witte kerken en prachtige, witte koloniale gebouwen. 
Popayan, de witte stad.
De stad, gesetteld in de cordillera, trok door zijn milde klimaat kolonisten aan die met suikerrietplantages begonnen in de vallei van de Cauca rivier. Ze is zeer gunstig gelegen tussen de steden Lima, Quito en Cartagena. Snel werd het een belangrijk religieus centrum met veel kerken, 16, kloosters en een welvarend handelscentrum. Alle goud en rijkdommen die onderweg waren naar Spanje werden vervoerd langs dit stadje naar Cartagena.
Na ons geïnstalleerd te hebben in het mooie hotel trekken we de stad in om deze te ontdekken. Van 16.00 tot 18.30 hadden we deze stad weeral op ons palmares. Als voornaamste spots zijn er te vermelden: het historisch centrum met de Plaza Caldas, de Corro el Morro, kathedraal, St Fransiscus kerk, de basiliek. 
Popayan, op de heuvel aan de rand, de Corro el Morro.
Het historisch centrum wordt beschouwd als een van de mooiste en best bewaarde in Colombia en Latijns-Amerika.
Popayan, op Cerro del Morro.
In 1983 werden bijna alle oude gebouwen vernietigd door een aardbeving. Een grootscheepse restauratie van de kloosters, kerken en koloniale huizen gaf de stad zijn huidig uitzicht terug.
Vriendelijke lama.
Hotel
We logeren in het mooie en stijlvolle Hotel La Plazuela, in het centrum van Popoyan.
Route van Armenia naar Popayan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten