Chiva

Chiva

zondag 11 januari 2015

Dag 3 - Valle del Cocora - Salento en Filandia

Armenia en de Valle del Cocora
De jetlag is bijna verteerd. Wegens het tijdverschil met België, 6 uur, was de eerste nacht tamelijk rusteloos. De 2de nacht was al veel beter. Tijdig gaan slapen, 21.00 uur, en een wake-up om 07.00 uur. Bij een aangename temperatuur van 19 graden, konden we de uitstap beginnen om 08.30 uur. Onze lokale gids gaf een zeer interessante introductie over de Colombiaanse maatschappij. De uitleg ging over de basisrechten van het volk: sociale rechten, onderwijs, ziekteverzekering, veiligheid, militaire dienst en allerlei.
Onze eerste logeerplaats: Hacienda Combia.
Salento.
Om 09.30n na een zeer bochtige route, aangekomen in het dorpje Salento. Een hartelijke ontvangst door de lokale politie. We zagen er braaf, vriendelijk en vreedzaam uit zodat er terstond een fotosessie geregeld werd door het politiekorps. De politie uw vriend wordt hier letterlijk genomen.
Lokale politiekorps van Salento wenst met ons op de groepsfoto.
Salento is een stadje van 8000 inwoners. Omdat het een vrije dag was, zondag, was iedereen op wandel. Vrije tijd tot 11.00 uur.
Verkenning van Salento.

Valle del Cocora
Een half uurtje dieper in Colombia komen we in het centrale gebergte van het departement Quindio, en deel uitmakend van het nationale park de Los Nevados. Hier groeit de nationale boom van Colombia, de unieke wax palmbomen ('palma de cera'). We zijn in de vallei del Cocora. De wax palmbomen kunnen tot 50 à 60 meter hoog groeien en is de hoogste palmsoort ter wereld. Deze boom werd als nationale boom van Colombia erkend. De boom wordt tot 100 jaar oud.
De lokale gids geeft zeer expressief de uitleg.
Valle del Cocora met de waxpalmbomen.
HOBO  halfweg de wandeling in de Valle del Cocora.
De wandeling door de vallei geeft een uniek beeld van deze merkwaardige bomen. We zijn op een hoogte van 2300 meter op een weg die door vele lokale toeristen te paard wordt afgelegd. Na de wandeling van 1.10 uur de beloning met een lokale middaglunch.
Alexandro, de lokale gids en Michou, onze reisbegeleidster.
Middaglunch.
De gezamelijke lunch in een plaatselijk restaurant, gevolgd door een boomplantceremonie.

Boomplantceremonie.
Fidel, is de lokale beschermer van de waxpalmboom. Hij nodigt ons uit om mee te werken aan de bescherming van deze typische boom. We planten een 4 jonge boompjes en vieren mee de ceremonie.
Planten van een jong boompje.
Ceremonie na het aanplanten van een jong waxpalmboompje.
Met Fidel na de ceremonie van het planten van nieuwe waxpalmbomen.
Door deze ceremonie komen we in contact met de Pacha Mama. Deze bomen kunnen tot 65 m hoogte groeien, waardoor het de hoogste palmbomen op de wereld zijn. Zo hebben we ook bijgedragen aan de bescherming van de nationale boom van Colombia.


Filandia
Zoon van de Andes, van 16.00 tot 16.40. Dit is een van die typische Colombiaanse stadjes waar op zondag iedereen komt wandelen en drinken en socializen in het stadscentrum. De plaats van samenkomst is zoals overal op de Plaza Bolivar voor de kerk.
Filandia.
Terug in het hotel om 17.30, waar we afscheid namen van Alexandro, de lokale gids en de chauffeur.
Morgen rijden we naar een ander gedeelte van het land met een ander bus, chauffeur en gids.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten