Chiva

Chiva

maandag 19 januari 2015

Dag 11: Bogota - Villa de Leyva.

Bogotá
Op maandag is het terug het begin van een verse week. Wij beginnen ook aan onze laatste week in Colombia. Door omstandigheden hebben we gisteren Monserrate met de funicular niet kunnen bezoeken. 
Hotel te Bogotá.
Cerro de Monserrate.
Gelukkig maar. Vandaag stond dit als eerste punt op onze agenda. Op een ochtend is het weder optimaal om deze 700 meter hoge berg te bezoeken. Iets over 7 uur zijn we dan ook vertrokken naar de funicular aan de voet van de Monserrate. Er zijn gewoonlijk 2 manieren om naar boven te geraken. Wij gebruiken de funicular, gebouwd in 1929.
Monserrate is genoemd naar de gelijknamige mysterieuze Spaanse berg Montserrat in de regio Catalonië, en een 50 km van Barcelona. Monserrate, is een berg die het centrum van de stad Bogotá domineert.
Boven op Monserrat, op 3.150 meter.
We zijn de eerste en praktisch enige bezoekers op dit vroege uur. Er zijn mensen die gaan werken, de Colombianen dus ook. De Cerro de Monserrate is een steile heuvel die tegen Bogotá aanleunt en waar op de top een kerk staat. De heuvel is zowel een pelgrimsbestemming als een toeristische bestemming. Men kan het 700 meter hoogteverschil al wandelend overbruggen. Vermits we niet meer van de jongsten zijn, niet de sportiefsten, en ook geen pelgrims, nemen we de funicular. 
Wij op Monserrate. Bogota in de achtergrond.
Boven zijn we op 3.152 meter boven zeeniveau en ook 700 meter boven Bogotá. Boven kunnen we genieten van het weidse uitzicht over de enorme metropool die Bogotá is. Deze berg is het symbool bij uitstek van Bogota.
Indrukwekkend uitzicht over Bogotá.
Het weder staat vandaag langs onze kant, Gisteren was het niet zo mooi. We hadden de Cerro de Monserrate exclusief voor ons alleen.  De weg terug naar beneden doen we ook met de funicular, en rond 09.30 hebben we de Cerro del Monserrate op ons palmares.

Route Bogotá - Villa de Leyva
Vooraleer we verder rijden naar onze volgende regio, maken we nog een rondrit door Bogota. Dit is een ware openbaring. Vele moderne gebouwen, bredere lanen, prachtige topwinkels, toprestaurants, moderne kantoorgebouwen. Dit geeft een totaal ander beeld dan hetgeen we hadden van het oudere en op sommige plaatsen verpauperde stadsgedeelte. Hier geen drugsverslaafde daklozen op de grond. De politie en de militairen houden het veilig. Uiteindelijk verlaten we de stad Bogotá rond 9.30 op weg voor de 180 km naar Villa de Leyva.

Puente de Boyaca
Na 125 km bereiken we de brug waar Simon Bolivar de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Spanjaarden gewonnen heeft. 
Voor het standbeeld voor Simon Bolivar.
Puente de Boyaca.
Samen met de Engelsen, en ook met Santander, werd er hier een beslissende veldslag geleverd voor de onafhankelijkheid van de landen Colombie en Bolivië. Een groot standbeeld van Simon Bolivar werd er opgericht ter herdenking van deze glorierijke overwinning.
Simon Bolivar, het standbeeld.
Villa de Leyva - Nog zo'n parel van koloniale architectuur.
In deze stad is de volgende halteplaats op de rondrit. Het is iets na de middag, 14.00 hr, en na 180 km, dat we in ons 7de hotel inchecken. In een typisch plaatselijk restaurant kregen we dan een smakelijke lunch opgediend, waarvan de naam me ontgaan is.
Op de Plaza Mayor van Villa de Leyva.
Villa de Leyva is een prachtig Colombiaans stadje met het grootste kerkplein van Colombia. Bijzonder aan dit plein is dat er geen gras groeit, geen boom staat, geen bankje, niets. Alleen plaveien over een oppervlakte van 14.000 m2. Het moet ongeveer 140 bij 100 meter groot zijn. 
Kerk in de achtergrond.
Achter de kerk zie je hoge bergen die schitterend afsteken tegen de soberheid van het plein. Het stadje is verkeersvrij en de straten zijn volledig gelegd met plaveien.
Plaza Mayor van Villa de Leyva.
Het stadje is enig mooi, alles uiterst verzorgd. Ontelbare leuke mooi winkeltjes, koffiebars, restaurantjes. 
Op de Plaza Mayor, het grote centrale plein van Villa de Leyva.
Schitterend, kunstzinnig, onvoorstelbaar dat zoiets mogelijk is in Colombia. Hier is alles 100% veilig, leuk rustig, geen toestanden zoals in Egypte of Turkije waar men tot in het absurde, lastig gevallen wordt. Rustige vriendelijk en zeer beleefde mensen.
Rustig met een lekker koffie op het immense kerkplein.
Stemmig straatje in Villa de Leyva.
In een straatje van Villa de Leyva.
Aperitief.
Rond 19.00 hr werd er nog een aperitief aangeboden met hapjes door het hotel. We logeren in Meson de los Virreyes.
Hotel Meson de los Virreyes
Binnen in het hotel.
Aperitief in het hotel.
Aperitief in het hotel.
Route Bogota - Villa de Leyva.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten