Chiva

Chiva

zondag 18 januari 2015

Dag 10: De Zoutmijnen van Zipaquira, het Museo del Oro en het centrum van Bogota.

Bogota
Na de zeer warme dagen van de eerste  week, dienen we terug te gewennen aan normale temperaturen, vergelijkbaar met Belgische warmte vanaf juni-september. Bogota ligt op 2.600 m boven zeeniveau en is omgeven door bergen.
Hotel in Bogota.
Hoewel Bogota vrijwel op de evenaar ligt, slechts op enkele graden noord, zijn de temperaturen veel minder hoog dan in het zuiden waar het 2000 meter hoger gelegen is. Het weder is ook een beetje op zijn Belgisch. Bij aankomst gisterenavond had het zelfs geregend. De eerste regen na 9 dagen. Dat is geen probleem en geeft ons een beetje een thuisgevoel.

Zoutmijnen van Zipaquira.
Een absolute must bij een bezoek aan Colombia is de zoutkathedraal in Zipaquira. Deze middelgrote stad van 120.000 inwoners ligt op een 50 km ten noorden van Bogota. Daardoor moeten we 60% van de stad doorkruisen. Het is zondag en vele Colombianen zijn fanatieke fietsers. Vele wegen in de stad zijn vrijgehouden voor fietsers. We zien dan ook talloze fietsers langs en op de snelweg in groepjes en individueel in hun blitse fietspakjes hun idolen imiteren. Nairo Quintana is bij de sterkste fietsers in Europa en heeft in 2014 de Giro d' Italia gewonnen en bijna de Vuelta d'Espana. Het is niet enkel de superster Shakira (Whenever, wherever en Hips Don't Lie) die Colombia rijk is maar het bezit ook de beste renners ter wereld.
Paul, Lily, Christine en Hilda bij aankomst in Zipaquira.
Om 08.00 uur vertrokken en om 09.00 uur aangekomen in het stadje Zipaquirà. De stad ligt op 2.652 meter boven zeeniveau. Onderweg komt men voorbij rozenkwekerijen. Deze worden hier geteeld omdat boven de evenaar deze rozen een rechte stengel produceren. Bloemen willen zo dicht mogelijk naar de zon groeien. Een dag na het afsnijden liggen die bij Van Gastel thuis in de winkel.
In de zoutmijn van Zipaquira. Verlichting gesponsord door Philips, de gekende lampenboer.
Lampen met de verschillende vlaggen van bekende landen.
Zoutkathedraal.
Zoals de naam doet vermoeden is de zoutkathedraal gemaakt uit zout. Van iets anders zou nogal belachelijk zijn. In 2007 werden de 7 wonderen van Colombia gekozen door de Colombianen. Zij plaatsten de Zoutkathedraal van Zipaquirà op de eerste plaats.
Kruis, uitgehouwen uit zout.
De zoutkathedraal is ondergronds uitgehouwen in een vroegere zoutmijn. Ze gaat tot 180 meter diepte. Aanvankelijk werd er een eerste grote kerk gebeiteld, maar die bleek na verloop van tijd niet veilig genoeg te zijn. Van 1992 tot 1995 werd er aan de huidig kathedraal gewerkt.
Te Zipaquira, in de zoutkathedraal.
Het is een indrukwekkend complex van kilometers lange gangen over verschillende dieptes die een gigantische mijn vormen.  Het bezoekersgedeelte bevat 3 delen:
  • Kruisweg met 14 kapellen
  • Koepel en koor
  • Zijbeuken
Indrukwekkend, de Cathedral de Sal, ondergronds en volledig van zout.
De kathedraal wordt ook effectief gebruikt voor vieringen. Men kan ook het grootste zouten kruis ter wereld bekijken.  Philips, onze lampenmaker, sponsort met lichteffecten deze zoutkathedraal.
We waren om 09.00 uur bij de eersten vooraleer de massa toestroomde. Men laat slechts 6 groepen van max. 40 personen toe.
Zipaquirà stad.
Na het bezoek aan de zoutkathedraal (09.00 - 10.15) kon men moeilijk het stadje Zipaquira zomaar voorbijrijden. Er is een prachtige marktplaats ontworpen, of achtergelaten, door de Spanjaarden. Een korte fotostop en terug naar Bogota. Samengevat, de zoutkathedraal is een must en een topper die Colombia tot een prachtige bezienswaardigheid maakt. 5*****.

Gabriel Garcia Marquez.
Deze beroemdste Latijns-Amerikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar (1982) bracht zijn middelbare schooltijd in Zipaquira door.
Kleurrijke gevels van Zipaquira.
Museo del Oro
Van 12.00 tot 13.00 uur wordt het wereldberoemde Museo del Oro, Goudmuseum, bezocht. Dit ligt centraal in het oudere stadsgedeelte van Bogota. Het is zondag en is dan gratis te bezoeken. Over 2 verdiepingen worden duizenden (32.000) voorwerpen te bewonderen. De grootste collectie ter wereld van handgemaakte gouden sieraden.
Museo del Oro: gouden sieraad.
Het is merkwaardig hoe mensen in de prehispanische tijden kunstvoorwerpen uit goud maakten. De techniek om uit gedolven ertsen het goud vrij te krijgen van andere metalen was geniaal en arbeidsintensief. Evenals de methoden die de goudsmeden gebruikten om sieraden en ornamenten te vervaardigen.
Museo del Oro.  Goud voor het oprapen. Lukt niet!
Museo del Oro te Bogota.
Botero.
Bogota heeft nog enkele musea in de aanbieding:
  • Botero
  • Numismatica
  • Collection de Arte. 
Het Museo Botero herbergt een grote serie topwerken van deze gevierde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero, wiens stijl gekenmerkt wordt door oversized figuren.
Daar rondgewandeld van 14.30 tot 16.00 uur. Goed tijdstip want het begon flink te regenen.

In de inkomhall van het Botero museum.
La Candelaria.
Stadswandeling in het historisch centrum met verschillende historische gebouwen. De Plaza Bolivar is omringd oor verschillende regeringsgebouwen. Het justitiegebouw, de kathedraal, het gebouw van de volksvertegenwoordigers. Even verder het presidentieel paleis. Vele militairen bewaken deze omgeving. Zij zij echter heel vriendelijk. Wel goede controle, maar ook bereid tot een foto. Beter goede controle dan miserie door laksheid.
Sympathieke jongeman geeft ons een veilig gevoel.
Nog een flinke jonge kerel die de veiligheid garandeert.
Prachtige kostuums voor de veiligheidstroepen.
Zondag is een ideale dag voor een ontdekkingstocht door het oude koloniale gedeelte van Bogotá. Dat is zoals op elke zon- en feestdag autovrij afgezet zodat tal van recreanten al wandelend, joggend of met de fiets, vaak vergezeld van hun vrij meelopende hond, door de stad kunnen trekken. De indrukwekkende aanwezigheid van politie en leger geeft ons een veilig gevoel. Maar de agenten en soldaten zijn uiterst vriendelijk, we kunnen zelfs langs de regeringsgebouwen flaneren maar dan checken ze wel de inhoud van onze rugzakken. 
Controle of we geen bommen in onze tassen of op ons lichaam dragen.
Bolívar-plein 
Het spectaculaire Bolívar-plein ligt midden in het historisch hart van Bogotá. Hier staat onder andere het standbeeld van Simón Bolívar, de held van Colombia. Verder nog de Catedral Primada de Colombia. Aan het grote plein bevinden zich nog een aantal prominente gebouwen. Eén daarvan, aan de zuidkant van het plein, is het Capitolio Nacional waar het Colombiaans congres zetelt.
Plaza Bolivar, het nieuwe justitiepaleis sinds 1998. Het oude werd in 1985 helemaal aan flarden geschoten.
Dit plein is het symbool van de op 20 juli 1810 verkregen onafhankelijkheid. Ooit werd het plein gebruikt als marktplaats, nu is het een centrum van de macht.
Plaza Bolivar, het nationale machtscentrum.
Aan de noordzijde vind je het in een modern gebouw gevestigde Palacio de Justicia (Paleis van Justitie). 
Palacio San Carlos Dit gebouw wordt ook wel het Palacio Presidencial (Presidentiëel Paleis) genoemd. Het is de officiële ambtswoning van de president.
Op het nationaal machtscentrum, Plaza de Bolivar met de kathedraal en het bisschoppelijk paleis.
Avonddiner in het operagebouw.
Door omstandigheden hebben we het avonddiner aangeboden gekregen i.p.v. middaglunch. Mooie locatie in het operagebouw. Restaurant "La Scala" in het "Hotel de la Opera". Hier werd er een fantastische typische en vooral lekkere menu geserveerd. Tussen 19.00 en 21.00 nog genoten in en prachtig decor, prachtig gebouw en prachtige typische Colombiaanse menu.
Colombiaanse schotel in het restaurant van de opera.
Route van Bogota naar Zipaquira en terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten